ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш и издвојено одељење Мошорин

Пројекат „Различитости нас спајају“

 

У петак, 30. новембра 2018. године, у ОШ „ Исидора Секулић“ у Шајкашу, реализовано је занимљиво дружење деце у оквиру пројекта  „Различитости нас спајају“, уз подршку и  покровитељство општине Тител.

Директорица школе Мирјана Николић Мушицки,  наставница географије Славица Матица Ћурчић  и Ранка Салонски, наставница историје, осмислиле су програм  који су извели ученици седмих и осмих разреда и културно- уметничка друштва различитих националних заједница.

КУД „ Петефи Шандор“ из Будисаве, представио се мађарским народним  песмама , а игром и занимљивим фолклором освојили су нас чланови КУД  „ Тарас Шевченко“ из Ђурђева. Представници словачке заједнице „ Јован Поповић “ из Титела упознали су нас са  врхунским куварем  чије су  вештине  у справљању јела и специјалитета приближиле ову националну заједницу и њихово наслеђе. На крају програма,  део тих јела су гости и пробали. Ученици наше школе који припадају ромској националној заједници песмом и игром су завршили овај програм којем је техничку  подршку пружио колектив  8-2  одељења.

Поред  бројних гостију и грађана Шајкаша, програм је и медијски пропраћен. РТВ2  на Дневнику 2,  Редакција на мађарском и  ромском језику, посветила је неколико минута овом пројекту и важности упознавања деце и младих са различитостима  које нас окружују и које су део нас.

Пројекат „ Различитости нас спајају“ треба да допринесе очувању обичаја и традиције бројних етничких заједница које живе у Војводини.

Ученици који су учествовали у пројекту ће бити награђени путовањем у Нови Сад и посетом Музеју Војводине где ће погледати Сталну поставку Музеја и поставку посвећену присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Линк ка снимљеној репортажи (на мађарском језику).