ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш и издвојено одељење Мошорин

Актуелно у школској 2015/2016. години

 

 

Обавештење за родитеље

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је, на основу јавног позива, Листу одобрених уџбеника. Листа одобрених уџбеника садржи податке о свим уџбеничким комплетима за сваки предмет. 

 

Листа одобрених уџбеника достављена је свакој основној школи, а доступна је и на интернет станицама:

 

http://www.mpn.gov.rs/udzbenici-2/izbor-udzbenika/

 

http://opendata.mpn.gov.rs/listaudzbenika.php

 

 Сви одобрени уџбеници могу се погледати у ОШ "Светозар Марковић Тоза" Нови Сад и у Техничкој школи "Милева Марић Ајнштајн" Нови Сад од 10 до 16 часова радним даном у периоду од 16.3. до 1.4.2016.

 

Форум за здравље деце

 

Форум за здравље деце намењен је родитељима, заинтересованим наставницима и ученицима од V-VIII разреда. 

 

Предавање ће одржати проф. др Марија Јевтић са сарадницима у понедељак, 14.03.2016. године у 18:30 часова у холу наше школе у Шајкашу.  

Изложба слика реплика Димитрија Аврамовића

У петак, 19.02.2016. у 1800 часова у нашој школи је отворена изложба реплика слика Димитрија Аврамовића. Директорка школе Мирјана Николић Мушицки је поздравила велики број наших ученика, наставника и суграђана и представила наше госте. Професорка Јадранка Пешти је одржала дивну беседу о Димитрију Аврамовићу праћену уверљивом презентацијом. Сви смо имали прилику да сазнамо много о животу и раду овог нашег значајног сликара. Новинар Никола Турајлић, захваљујући чијем труду смо и успели да организујемо ову изложбу у нашој школи, рекао је неке занимљиве податке из биографије Димитрија Аврамовића. Ученица Ружица Калаковић је рецитовала сонет „Димитрије Аврамовић“ који је написао Ненад Грујичић. Након званичног дела, ученици и гости су погледали изложбу и провели једно другачије вече у веома пријатној и опуштеној атмосфери. Велику захвалност дугујемо директорки Средње техничке школе „Милева Марић“ у Тителу, Јадранки Пешти која је имала добру вољу да нам уступи реплике слика. Изложба је отворена до 26.02.2016. у просторијама школе.

Погледајте слике у фотогалерији. 

Драгана Томић

Термини одржавања часова допунске и додатне наставе и секција током зимског распуста 

погледајте распоред 

Oткривањe биста Исидоре Секулић и Душана Каназира у Мошорину

 

 

Дана,11.12.2015.године у издвојеној Школи у Мошорину уприличен је пригодан програм поводом откривања биста Исидоре Секулић и Душана Каназира, рад вајара и лекара Владимира Јокановића.

 

У организацији Друштва лекара Војводине, Месне заједнице Мошорин и ОШ “Исидора Секулић” приређен је кратак културно-уметнички програм у школском парку уз присуство угледних гостију из Београда, Новог Сада, Титела, Шајкаша и Мошорина. Бисте су откриле директорка Школе Мирјана Николић Мушицки и председница Месне заједнице Мошорин госпођа Ружа Јовановић.

 

Проф. др Селма Каназир, научник са Института „Синиша Станковић“ у  Београду, иначе кћерка Душана Каназира, поклонила је Школи неколико занимњивих књига тематски везаних за српске академике и уопште за Српску академију наука и уметности. Овај изузетан поклон употпуниће и обогатити нашу скромну школску библиотеку.

 

Погледајте слике у фотогалерији. 

ПРЕДАВАЊИМА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА ОБЕЛЕЖАВА СЕ ДАН ПЛАНИНА

Уједињене нације су 11. децембар 2003. године усвојиле као међународни Дан планина, након што је 2002. година била проглашена за годину планина. Међународни Дан планина, 11. децембар, обележава се и у Србији. На овај дан, кажу стручњаци, треба подсетити човечанство на екосистем и биолошку разноврсност подручја које треба штитити.

Површина заштићених подручја износи око 520.000 хектара, што представља око 5,9 одсто територије земље. Планине и шумски екосистеми у Србији чине око 90 одсто од укупне површине заштићених подручја.

Недавно, у Народној скупштини Републике Србије, усвојен је Закон о националним парковима. Законима о заштити природе и заштити националних паркова уређена је заштита и очување природе, биолошке и геолошке разноврсности, утврђене су границе и режими заштите, развој и управљање, политика одрживог развоја и финансирање свих заштићених подручја, националних паркова, а тиме и планинских подручја.

Планински системи у Србији припадају групи најзначајнијих центара биодиверзитета у Европи, са бројним специфичним екосистемима у оквиру којих је заступљена флора и фауна са многобројним врстама од међународног значаја. Држава неће моћи да обезбеди ефикасну заштиту природе, па и планинских система, уколико се не обезбеди уношење критеријума заштите биодиверзитета у секторске политике развоја, као што су пољопривреда, шумарство, водопривреда, чиме ће одговорност за заштиту добити претежни, а не као до сада ограничени значај.

Јавно предузеће „Тителски брег“ као управљач Резерватом укључује се у обележавање Дана планина. У основним школама у општини Тител кроз интерактивна предавања инжењери заштите животне средине на стручној пракси у Предузећу, Татјана Гелић и Зоран Павловић, ученицима виших разреда приближиће сазнања о планинама. Овим посетама ће бити настављена пракса Предузећа да се кроз одржавање предавања и разговоре о темама из области заштите животне средине, допринесе да ученици овладају сазнањима да само свеукупним напорима сваког члана друштва, животна средина може бити сачувана и за генерације које долазе.

У уторак је било дружење са децом у Мошорину, у четвртак у Шајкашу.

  Јавно предузеће "Tителски брег" из Титела

Tрибина

  

 У четвртак, 10.12.2015. године у 16 00 часовa Биљана Кикић Грујић из Центра за превенцију девијантног понашања код младих Нови Сад одржала је трибину за ученике наше Школе о електронском насиљу.

 Предавање је било јасно, језгровито, фокусирано на најчешће грешке и опасности при коришћењу интернета, нарочито друштвених мрежа. У излагању су коришћени примери из праксе, што је додатно приближило тему ученицима. Кроз комуникацију са њима, стављено им је до знања где се најчешће праве грешке, како да их избегну и коме да се обрате ако сматрају да су угрожени. Такође им је предочено које последице они могу да сносе ако некога угрожавају на интернету.Дани светог Димитрија у нашој школи

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др. Иринеја отварање Дана светог Димитрија у Шајкашу било је у нашој школи. У среду, 5.11. 2015. године, у 17,00 часова уприличена је изложба дечјих ликовних радова од 1- 4. разреда на тему „ Наша Црква“. Трудом и љубављу протонамесника Милорада Мировића, пароха шајкашког, 20 ученика наше школе било је и награђено. Жири су сачињавали наставник ликовне културе Александра Живковић и наставник верске наставе Милорад Мишков. Награђени су следећи ученици:

1. место - Александра Веселиновић

2. место – Немања Малеш

3. место – Сара Игњић

остали награђени деле 4. место

Вељко Малеш, Ивана Малеш, Анђела Дероњић, Јована Дероњић, Богдан Золотић, Ана Мировић, Инес Павловић, Жељана Шевић, Владислава Кнежић, Маша Спасојевић, Милица Радић, Бојана Пачарић, Чедомир Багић, Дејан Бошњачки, Богдан Марић, Сара Веселиновић, Марина Павловић

Затварање  Дана светог Димитрија је такође, било у нашој школи. 9.11. 2015. године у холу Школе била је пројекција филма „ Шајкашки батаљон“, а након тога предавање господина Петра Ђурђева, директора Архива града Новог Сада.

Погледајте слике у фотогалерији.

Милорад Мишков

Дешавања у школи, новембар 2015.

У уторак 3.11.2015 ученици нижих разреда наше школе су присуствовали предавању „Дан ваздуха“ које нам је припремило ЈП „Тителски брег“. Предавање је било веома занимљиво, поткрепљено разним занимљивим причама, сликама и филмовима. Ученици су били презадоваљни и договорили смо се о даљој сарадњи.

У четвртак 5.11.2015. године ученици нижих разреда су присуствовали предавању и практичном приказу рада ватрогасаца које нам је приредило  Добровољно ватрогасно друштво Шајкаш. Ученици су добили на поклон књиге, брошуре о начину заштите и предострожности од пожара и других опасности. Учитељи су се договорили са представницима друштва да ће се на пролеће наставити сарања, тако што ћемо одлазити у Ватрогасни дом на предавања и дружење са ватрогасцима...

Виолета Цвијић

Општинско такмичење у одбојци 

Дана 5.11.2015. у ОШ "Светозар Милетић" Тител одржано је општинско такмиченње у одбојци за девојчице. Прво место је освоила ОШ "Исидора Секулић" из Шајкаша и пласирала се на окружно такмичење.

наставник: Милева Шкорић

 

Општинско такмичење у малом фудбалу

Дана 29.10.2015. ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш је била домаћин општинског такмичења у малом фудбалу. Такмичиле су се екипе са територије наше општине.

РЕЗУЛТАТИ ТАКМИЧЕЊА ТАБЕЛА:

Лок : Гардиновци.......2.1

Тител : Шајкаш.........1:3

Лок :Мошорин...........4:2

Шајкаш : Мошорин.....3:0

Тител: Лок................2:1

1. ШАЈКАШ - 6 (6:1)

2.МОШОРИН - 3 (4:5)

3. ТИТЕЛ - 3     

4. ЛОК - 3     

5.ГАРДИНОВЦИ

Спортски савет је обезбедио дипломе и превоз ученика док је МЗ Шајкаш као домаћин обезбедила медаље за прва три места .                                                                                                                 

 наставник: Милева ШкорићДечја недеља у нашој школи

 

 Програм активности за време трајања дечје недеље

октобар 2015.

Шајкаш
Шарени пејзаж на бетону
Старе игре на теренима
Одељенско породично дрво( групни рад по одељењима)
Цветови лепих речи( групни рад по одељењима)
Представа Дечја права-Средња школа ,,М. Марић“ Тител