ОШ "Исидора Секулић" Шајкаш и издвојено одељење Мошорин

alt 

Фер плеј  у новим медијима

 

Мобилни и интернет омогућавају ти да си увек у току и увек присутан свуда. Можеш брзо доћи до информација које ти требају, разговарати и забављати се са пријатељима, али и упознавати децу и младе из различитих делова света. Можеш да размењујеш мишљења с другима, играш игрице, пратиш новости и занимљивости.

Међутим, мобилни и интернет, упркос свим својим могућностима, ипак су само алати. Нажалост, постоје неки који користећи се овим алатима вређају и узнемиравају друге. У њиховим рукама мобилни и интернет претварају се у моћно оружје.

Неки то раде непромишљено, неки из форе и забаве, неки с намером да повреде или осрамоте, а неки злоупотребе могућности које ови алати дају. Па тако неки шаљу узнемиравајуће и претеће поруке, наговарају на одбацивање и мржњу, објављују тајне и неистине о другима. Неки подстичу друге да дају непријатне коментаре о онима које не воле јер желе да их осрамоте пред што већим бројем људи. Неки се лажно представљају да би преварили и искористили друге, а неки пак „проваљују" у туђе мобилне, Facebook налоге, е-mailove илиblogova и шаљу злобне коментаре и поруке о другима у туђе име. Све ово може да се догађа путем позива или smsпоруке, путем е-maila, chat,bloga или других интернет страница, а назива се електронско насиље или злостављање. 

 images 1

Играј фер плеј и заштити се!

 • Не шаљи злонамерне smsили е-mail поруке. Пре него што кликнеш „Пошаљи" запитај се како би се ти осећао да примиш ту поруку.
 • Пажљиво прочитај  sms и е-мail поруку пре него што је проследиш даље. Немој прослеђивати поруке које вређају и узнемиравају друге. Немој се укључивати у анкете, расправе и chat-ove који неког извргавују порузи, оцрњују или оговарају.
 • Не снимај и не прослеђуј фотографије и снимке које могу друге довести у неугодну ситуацију, осрамотити их или изложити исмевању и вређању других.
 • Заштити себе лозинком и пази коме је дајеш, јер пријатељи у неком тренутку могу постати непријатељи.
 • Не наводи личне информације, бројеве телефона и мобилног, адресу на којој живиш, име школе у коју идеш, места на која излазиш особама које не познајеш уживо. Кад пишеш о себи, пиши што уопштеније. Све што напишеш и објавиш у sms поруци или на интернету постаје јавно и доступно великом броју људи и више не можеш контролисати како ће други искористити твоје податке.
 • Не шаљи и не објављуј своје фотографије и фотографије својих пријатеља преко мобилног и интернета. Једном када пошаљеш или објавиш фотографију, над њом више немаш контролу, не знаш шта се даље с њом догађа. Уз мало вештине и с основним графичким програмима могуће су разне фотомонтаже.
 • Не стављај на интернет ништа што не би волео да виде твоји пријатељи и познаници, чак ни у е-mailuили sms поруци.
 • Ако ти неко пошаље злонамерну или претећу поруку мобилним или е-mailom, немој одговарати. Покажи је одраслој особи којој верујеш.
 • Неки одрасли и вршњаци лажно се представљају и претварају да су пријатељи јер их занимају слике сексуалног садржаја или имају сексуалне жеље и намере. Управо ради тога буди на опрезу, не само с информацијама и фотографијама које делиш, него и приликом упознавања с „on-line" пријатељима. Подсети се да је све оно што знаш о том "пријатељу" само оно што ти је та особа рекла ида ништа од тога не мора бити истина.
 • Ако желиш уживо да упознаш „on-line" пријатеља, договори први сусрет на јавном месту, где има доста људи. Не налази се насамо с њим, већ поведи неколико пријатеља и пријатељица или одраслу особу којој верујеш.
 • Помози деци која доживљавају насиље путем sms-порука и интернета тако да им јасно кажеш да није у реду то што им се догађа и да видиш да им је тешко. Немој прикривати насиље и одмах обавести одрасле о томе шта се догађа.
 • Пре него што напишеш поруку, причу или објавиш фотографију, запитај се хоћеш ли тиме некога повредити. Немој чинити другима оно што не желиш да други чине теби.
 • Чувај себе и друге! Све што важи за чување података о теби, важи и за чување туђих.

Како сигурно водити интернет дневник/блог?

 

Blogје скраћеница од енглеске речи  weblog, што у дословном преводу значи „интернет дневник". То је интернет страница на којој појединац или група људи бележе своја размишљања, ставове, размењују своја мишљења о одређеној теми. Може се лако и брзо створити и не захтева познавање неког специфичног рачунарског програма. Иако се сматрају неким обликом дневника, запамти да све што напишеш на blogu постаје јавно и доступно великом броју људи. Ако bloguješ, увек постоји шанса да неко пронађе твој blog и сазна твој стварни идентитет, а то могу бити управо људи за које најмање желиш и очекујеш да те пронађу.

Познавање могућности које блог нуди, а тиме и могућих опасности које се крију, омогућује ти да се заштитиш, сигурно блогујеш и уживаш у комуникацији с другима.

Опасности bloga су:

 • ОБЈАВЉИВАЊЕ ПРИВАТНИХ ИНФОРМАЦИЈА – Ако објављујеш информације о себи и својој породици, то може навести особе с лошим намерама да покушају да успоставе контакт с тобом или твојом породицом.
 • ПРОФИЛИ – неке blog странице имају могућност објављивања профила, односно информација о аутору bloga, попут белешке о писцу, што је у облику линка доступно свим посетиоца bloga. Деца често уписују своје праве податке (име и презиме, број телефона, адресу школе, број банковног рачуна родитеља и слично) или објављују своје фотографије, несвесна опасности које то повлачи за собом.
 • НЕОДГОВАРАЈУЋИ САДРЖАЈИ – Претражујући blogove других људи, можеш наићи  на садржаје или расправе неприкладне за свој узраст.
 • НАСИЉЕ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА – Неки могу користити blogove као пут к насиљу или застрашивању друге деце.
 • НАЦИОНАЛНА, ВЕРСКА И РАСНА МРЖЊА – Неки се могу користити blogovima за подстицање мржње и вређање других због њихове националне, верске, расне или друге припадности.
 • ОБЈАВА НЕПОУЗДАНИХ ИНФОРМАЦИЈА - Као што свако може креирати страницу на интернету, тако свако може објавити непоуздане и нетачне податке о другима. Буди на опрезу и размисли о томе што си прочитао, написао или пронашао на blogovima. Не веруј свему што ту пише.

Како одржати приватност свог bloga:

 • Заштити blog лозинком и пази коме је дајеш јер пријатељи у неком тренутку могу постати непријатељи.
 • Не наводи у blogu личне и детаљне информације. Када пишеш о себи, пиши што уопштеније. Немој наводити где живиш, излазиш и слично јер свака лична информација може открити твој идентитет.
 • Не спомињи у blogu имена, адресе, бројеве телефона, школу, е-mail адресе и сличне информације. То су управо информације које траже одрасли са сексуалним намерама према деци, стога их избегавај. У замену, можеш да користиш надимак, али припази да не подсећа на твоје или нечије право име.
 • Не наводи у blogu ни информације о било коме кога познајеш, како не би могућег педофила навео/ла да, иако ти ниси заинтересован за „ћаскање" с њим, можда твоја другарица јесте.
 • Не стављај своје фотографије и фотографије својих пријатеља у свој blog.
 • Не остављај  blog отворен, а рачунар без надзора јер би неко могао уписати нешто непожељно.
 • Не оговарај и не шири трачеве о својим пријатељима из разреда.
 • Пре него што напишеш поруку, причу или објавиш фотографију, запитај се хоћеш ли тиме некога повредити.

И у свету мобилних и интернета поштуј правила понашања као и у свакодневном животу. Немој чинити другима оно што не би хтео да други чине теби.

images 3

Пронађи се! („Google-ujse!")

 

Посети страницу www.google.com и упиши своје име и презиме под знаковима навода (нпр. ,,Пера Перић“). Google ће пронаћи све интернет стране на којима се спомиње твоје име. На тај начин можеш открити да ли постоји нека web-starnicaилиblogо теби.
Исто уради са својим бројем мобилног, е-маil адресом, правом адресом и надимком на chat-u. Можда негде неко пише о теби и даје твоје податке, а да ти то и не знаш.
Покушај то да чиниш што чешће, а можеш да направиш и "Google Alert", аларм који ће ти стизати на e-mailсваки пут кад и ако се на интернету појави страница на којој се спомиње твоје име.Сви заједно можемо мобилне и интернет учинити сигурнијим и допринети заустављању електронског насиља. Полиција, мобилни оператери и пружаоци интернет услуга помоћи ће у проналажењу оних који чине насиље.

ЗНАТЕ ЛИ С КИМ СЕ ДОПИСУЈЕТЕ ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА И МОБИЛНОГ?

 

7 златних правила за сигурно четовање  и смс-дописивање

 

 

1. Никад немојте непознатим људима путем интернета или мобилног давати податке о себи, својој породици и пријатељима, не откривајте им своје презиме ни адресу, немојте рећи у коју школу идете, јер не можете знати какве су им намере. Важно је да им не шаљете своје фотографије, слике породице или пријатеља јер се оне могу на разне начине злоупотребити.

 

2. Имајте на уму да „непознати“ с којим се дописујете и који се представља као дечко од 15 година, може заправо бити мушкарац од 50 година и слати вам лажне податке о себи уз туђу фотографију.

 

3. Не примајте на поклон допуне за мобилни од непознатих јер ће они засигурно тражити нешто заузврат.

 

4. У дописивању мобилним или интернетом немојте писати ништа чега бисте се стидели ако то прочитају ваши пријатељи у школи или у комшилику, не шаљите фотографије које не бисте желели показати другима. Све што пошаљете злонамерна особа може искористити да вас уцењује, уз претње да ће то објавити на интернету, на улазу у вашу школи или зграду где станујете.

 

5. Ако вам неко шаље узнемиравајуће, претеће или простачке поруке на мобилни, свакако то реците родитељима или наставнику у кога имате поверења. Нисте ви криви због тога што вам прете и вређају вас. Затражите помоћ од родитеља чак и кад мислите да сте учинили нешто недопуштено.

 

6. Немојте избрисати с мобилног податке и фотографије које вам је неко послао јер ће помоћу њих полиција лакше пронаћи особу која вам прети.

 

7. Никад немојте ићи сами на састанак с особом коју сте упознали путем мобилног, на chat-uили путемbloga. Ако та особа инсистира да дођете без пратње, немојте ићи на такав састанак.